Tamer Dövücü – Optimum Denge Modeli

Optimum Denge Modeli Nedir?

Didem Elif – Bugün gönülden hocam dediğim sayılı insanlardan birisiniz. Matematik, Fizik, Kimya gibi okullarda öğretilmesi gerektiğine inandığım bir model geliştirdiniz. Optimum Denge Modeli (ODM). Katılımcıların tanımlamalarından oluşturduğunuz “ODM Nedir?” videosunu söyleşimizin içinde paylaşacağız ama önce sizden dinleyelim istiyorum. Optimum Denge Modeli Nedir?

Tamer Dövücü – Optimum Denge Modeli insanın hayat içinde doğru yere oturtmaya çalışan bir model. Daha çok başarı ile huzuru dengelemek için yapılması gereken şeyler. Dört ana modele ve yüzlerce alt modele dayanıyor. Modeller uygulamalardan türediği için pratik olarak uygulanabiliyor ve kendi içlerinde de tutarlı ve entegreler.

Didem Elif – Günümüzde zihin, ruh, beden bütünlüğünün bilinci her geçen gün artıyor ama içinde yaşadığımız düzen pek hesaba katılmıyor. Sizin modelinizin yaklaşımı ise yaşadığımız çevreyi de içine alıyor. Bugün insanların çoğu içinde yaşadığı düzenin içinde öyle mutsuz ki, onu değiştirirse hayatının düzeleceğine inanıyor. Hatta buna uygun bir söz bile var. Tebdili mekanda ferahlık vardır. İçerde hiç bir şeyi değiştirmeden dışarıyı yani bulunduğumuz ortamı değiştirince hayat gerçekten yolunda gider mi sizce?

Optimum Denge Modeli Kitabı

Hayat Bizi Etkiliyor Ve Biz De Hayatı Etkiliyoruz

Tamer Dövücü – Evet biz hayatın içinde yaşıyoruz. Hayat bizi etkiliyor ve biz de hayatı etkiliyoruz. Yani özünde döngüsel bir ilişki var. Bazen baskın olan taraf hayat oluyor bazen de baskın olan taraf biz oluyoruz. Oysa çözüm genellikle dengeden geçiyor. Bir başka dinamik de baskınlık dışında içiçelik. Bazen hayattan uzaklaşıyoruz. Bazen de çok içiçe oluyoruz. Uzaklaşmayı daha çok bilincimizle yapıyoruz yaklaşmaya ise daha çok duygularımızla. Burada da denge gerekiyor. Bunu yapmazsak git-geller başlıyor. Dolayısıyla mesele daha çok bulunduğumuz ortamdan uzaklaşmak değil onunla dengeli bir ilişki kurabilmek.

Didem Elif – ODM I ve ODM II eğitimlerinize katılmış olmaktan dolayı kendimi hep şanslı hissettim. Çünkü nesillere aktarılacak bir anlayışı yaratıcısından dinleme fırsatım oldu. Eğitimlerinizde katılımcı olarak çok fazla psikolog, psikiyatrist hatta kişisel gelişim uzmanı oluyor. Dolayısıyla insanlara merhem olacak kişileri yetiştiriyorsunuz bir taraftan. Özellikle ODM III eğitimine herkes katılamıyor. Kimlere açık bir eğitim ODM III, onu buradan da duyurabilir miyiz? Belki varlığını hala duymamış ama o yetiye sahip birilerinin ilgisini çekebiliriz bu vesileyle.

ODM III Eğitimi’ne Sadece Hekimler, Psikologlar ve Psikolojik Danışmanlar Katılabiliyor

Tamer Dövücü – ODM I ve II. basamak eğitimleri 18 ve 21 yaşlarını dolduran herkese açık. ODM III eğitimi İse uygulayıcı eğitimi. Bu nedenle sadece hekimler, psikologlar ve psikolojik danışmanlar katılabiliyor. Çünkü bu kişiler öncelikle karşındaki insana zarar vermemesi gerektiğini biliyorlar. Optimum Denge Modeli uygulayıcısı olacak bu kişiler yaklaşık 45 günlük bir eğitim alıyorlar.

Optimum Denge Modeli III Eğtimi Final Günü

Didem Elif – Bir itirafta bulunmak istiyorum. Genelde söyleşi teklifinde bulunduktan bir iki gün sonra konuğuma soruları göndermiş olurum. Fakat özellikle defalarca konsantre olmaya çalışmama rağmen sizinle yapacağımız söyleşinin sorularını bir türlü sonuçlandıramıyordum. Sonra düşündüm, kendi dengemi oldukça yitirdiğimi hissettiğim şu günlerde sizinle söyleşi yapıyor olmamız tesadüf olmasa gerek. Eğitimlerinize belki bir çırpıda gelemeyecekler için sormak istiyorum. Dengesini yitirdiğini hisseden birinin toparlanması için bir kaç adımlık önerileriniz var mı?

Çözümler Daha Çok Kişiye Özel

Tamer Dövücü – Optimum Denge Modeline göre insan hayatla ilişkisi beş ayrı katmanda oluşuyor. Bunların her birinin dengelenme şekli de birbirinden farklı. Bu bazen ben ve bizi dengelemek şeklinde oluyor. Bazense kişinin egosunu dengelemesi gerekiyor. Bazen düşünme hızını dengelemek gerekiyor. Bazense kişinin kendi ritmini dengelemesi gerekiyor. Bazen de akılla yürek dengesi gerekiyor. Dolayısıyla maalesef bunun tek bir yöntemi yok. Çözümler daha çok kişiye özel.

Didem Elif – Zamanda yolculuk Stefan Hawkings gibi bir dehanın ve tabiki bütün bilim adamlarının ilgisini çeken bir konu. Fiziksel anlamda olmasa da zihinsel anlamda zamanda yolculuk yaptırdığınızı ve bunun şifalandırıcı olduğunu düşünüyorum. Aklımda kalan örneklerden biri; haftalar sonra gerçekleşecek bir ameliyat yüzünden deli gibi korkan bir insanın, sizin yaptığınız bir zaman çalışmasıyla o karanlık ruh halinden nasıl bir kaç dakikada çıktığını gördüm. Şimdiki zaman dilimini yaşamak yerine geçmiş zamanda ya da gelecek zamanda takılı kalabiliyoruz. Bu da dengemizi bozuyor ve yaşam kalitemizi etkiliyor. Bir anlamda dengede kalmak bir zaman yönetimidir diyebilir miyiz? Bu konuda ne söylemek istersiniz.

Tamer Dövücü – Eğitim anından bir kare

Tamer Dövücü – Zamanla ilgili konular psikoterapide trans fenomenleri diye geçer. Ana kural şudur. Bilinç zaman içinde ileri geri gidebilir. Bilinçaltı gidemez. Bilinçaltı onun yerine geçmiş ya da geleceği bugüne taşır. Bu bir terapi konusu olmakla birlikte zamanla ilgili genel yaklaşımımız şöyle özetlenebilir. Geçmiş canımızı yakıyorsa ders çıkarıp geride bırakıyoruz. Geçmiş pozitif ise kaynak olarak yanımızda taşıyoruz. Gelecek bizi kaygılandırıyorsa zihnimizde daha ileri bir geleceğe gidiyoruz. Gelecek bizi pozitif olarak heyecanlandırıyorsa o zaman geleceğe gidiyoruz. Bugün de mutluysak anda kalıyoruz. Mutsuzsak geçmiş başarılarımıza gidip kim olduğumu hatırlıyoruz ya da gelecek hedeflerimize odaklanıyoruz…

Optimum Denge Modeli Vakfı

Didem Elif – Geçen sene Optimum Denge Modeli Vakfı kurdunuz. Vakfın amacı ve faaliyetleri nedir?

Tamer Dövücü – ODM’yi bir model olarak daha geniş kitlelere yaymak ve daha çok insana ulaştırmak. Çünkü ODM gerçekten sonuç veren nadir modellerden birisi. Ve Türkiye’nin çok fazla sorunu var. Şu anda yoğunlaştığımız iki projemiz var. Gençlik projesi ve annelik okulu projesi. İkisi de problemleri oluşmadan çözmeyi hedefliyor. Bir yetişkinin sorunlarını çözmektense çocukları sağlıklı yetiştirmek çok daha doğru bir şey.

Didem Elif – Açıkçası anne olmak beni giderek zorluyor. Oysa zamanla kolaylaşacağını sanmıştım. Kitaplarda okuduklarımı uygulayamıyorum çoğu zaman. Sonra da yetersiz bir anne olduğumu düşünüp suçluluk duyuyorum. Sanki bilinçlendikçe meseleyi abartıyoruz gibi de gelmeye başladı. Optimum Denge Modeli Vakfı olarak Annelik Okulu açtınız. Bu çok güzel bir sosyal proje. Ayrıca ODM Aile Eğitimi var. Bildiğim kadarıyla ODM Aile Eğitimine katılabilmek için ODM I eğitimi almış olmak gerekiyor. Şu ana kadar ayarlayamadım ama ilk fırsatta bu eğitime gelebilmeyi çok istiyorum. Annelik Okulu nasıl bir okul? Sisteminden bize biraz bahseder misiniz?

Tamer Dövücü – ODM Aile eğitimleri halka açık eğitimler. Bunlar ücretli. Annelik Okulu eğitimleri ise vakıf projesi. Kendi içinde alt projelerden oluşuyor. Örneğin annelere yardımcı olması için videoların hazırlanması, uzman psikologların online eğitim vermesi, konuyla ilgili kitaplar yayınlamak ya da doğrudan Anadolu’da eğitimler vermeyi kapsıyor. Bunların bir kısmı hazırlık aşamasında bir kısmı ise şu anda uygulamaya geçmiş vaziyette.

Optimum Denge Modeli Tarihleri Ne Zaman?

Didem Elif – Eğitimlerinizi Türkiye’nin belli başlı büyükşehirlerinde ve kimi zaman yurtdışında veriyorsunuz. Aralıklı olarak yapıldığı için, katılmak isteyenlere tarihi netleşmiş olan eğitimleri buradan duyurabilir miyiz? Önümüzdeki dönemde hangi şehirlerde hangi Optimum Denge Modeli eğitimleri var ve tarihleri ne zaman?

Tamer Dövücü – Genel olarak www.optimumdengemodeli.com sayfasında eğitim tarihleri düzenli olarak yayınlanıyor. Bir de takip etmek isteyenler için optimum denge modeli Facebook sayfamız var. Şu anda belli olan eğitimler de şöyle;

İstanbul’da gerçekleşecek olan ODM I Eğtiimi Tarihleri
ODM 2019-2020 Eğitim Takvimi

Didem Elif – Dünyaya katkınız ve bu aydınlatıcı sohbet için çok teşekkür ediyorum Tamer hocam. Yolunuz açık olsun.

Tamer Dövücü’nün Optimum Denge Modeli ile ilgili sitesinde yapabileceğiniz bir psikolojik zemin testi bulunuyor. Ben kendi yaptığım test sonucunu burada paylaşmak istedim.

www.optimumdengemodeli.com adresinde yaptığım psikolojik zemin testinin sonucu

Optimum Denge Modeli eğitimleri katılımcılarının yorumlarıyla oluşturulan ODM Nedir? videosuyla başbaşa bırakıyorum sizi. En kısa zamanda da ODM Ailesinin bir üyesi olmanızı gönülden diliyorum. Ne demek istediğimi eğitime katıldıktan sonra daha iyi anlayacaksınız. Bir başka Likya Sohbetleri‘nde görüşmek üzere. Sevgiyle kalın.

Not: Bu söyleşi 13 Eylül 2018 tarihinde Sen ve Ben Dergisi’nde yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir