Orçun Sakarya – Tango Karşılıklı Enerji Alışverişidir

Didem Elif: Ben tango hiç yapmadım pek dans etmeyi tercih eden biri de sayılmam. Yine de dans ettiğim zamanları düşününce beni mutlu ettiğini hatta mevcut enerjimi yükselttiğini söyleyebilirim. Tangoya geleceğiz ama öncelikle genel anlamda dansın bizim üzerimizdeki etkisiyle başlamak istiyorum. Dans etmenin az önce bahsettiğim gibi bize iyi gelmesi gibi kanıtlanmış bir faydası var mı?

Orçun Sakarya: Tango duyguların yansımasından oluşan bir dans türüdür ve tabii ki hangi türü olursa olsun, dans etmenin bize pek çok faydası bulunmaktadır. Bizi mental olarak rahatlatan dans, daha başlar başlamaz yüzümüzde gülümsemenin belirmesine yardımcı olur. Pek çok spor dalı vardır, fakat çok azında başlar başlamaz gülmeye ve eğlenmeye başlarsınız, dikkat ettiniz mi hiç? Öncelikle Endorfin hormonunun salgılanmasını sağlar ve böylece daha mutlu bir insan oluruz. Dans etmek vücudumuzla ilgili farkındalık yarattığı için daha düzgün bir duruşa sahip oluruz, buna bağlı olarak vücudumuz esneklik ve canlılık kazanır. Bu da insanın kendine olan güven duygusunu geliştirir ve özgüvenini arttırır. Sağlık yönünden bakarsak; güçlü bir kalp ve akciğere sahip olmamıza yardımcı olur. Beynimizin farklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Hemen hemen vücudumuzdaki tüm kasların aktif olarak çalışmasını sağlar. Daha fazla kalori harcamamıza yardımcı olur. Kemikleri kuvvetlendirir, koordinasyonu geliştirir ve sinir sistemimizin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca sosyal hayatla da çok ilgisi vardır. En başta utangaçlığımızın ve çekingenliğimizin üstesinden gelmemize yardımcı olur. Yeni arkadaşlıklar, yeni çevreler edinmemize katkı sağlar. Yani sözün kısası sosyalleşme sağlar. Bütün bu faydalarından yararlanmak istiyorsanız eğer haftada 2 ya da 3 gün mutlaka dans etmelisiniz.

Tango Karşılıklı Enerji Alışverişidir

Didem Elif: Tango çift olarak yapılan bir dans türü. İyi bir tango dansı izlediğimizde kadın ve erkek bedeninin muhteşem uyumunu gözlemliyoruz. Hatta yıllar önce bir arkadaşımın evinde gördüğüm tango yapan bir çiftin fotoğrafından dışa yansıyan tutku ve aşk duygusunu hala bugün bile hatırlıyorum. Günümüzde kadın-erkek uyumunun bu kadar zor olduğu bir dünyada tangodaki uyumdan ilişkiler adına bir yaşam dersi çıkarabilmemiz mümkün mü? Mümkünse nedir bu?

Orçun Sakarya: Bu sorunuzu cevaplamak için öncelikle Tango’nun ne olduğundan bahsetmek isterim. Orijinal tango, doğduğu toprakların adıyla, “Arjantin tangosu” olarak anılan bir dans ve müzik türüdür. Tangonun dramatik duygusu, dans sırasında çok zengin doğaçlama fırsatları yaratması, dansın özünde aşk ve melankoli tutkusunun yatmasından ileri gelmektedir. Karşılıklı enerji alışverişidir. Etkiye tepkidir. Kadın erkeği takip eder ve asla tahmin ederek hareket edemez. Dediğim gibi doğaçlama yapılır, bu yüzden de iki kişinin birbiriyle uyumu çok önemlidir. Eğer kadın kafasına estiği gibi hareket etmeye kalkarsa o tango değil, adı konamayan başka bir şey olur hatta tehlike arz eder. Hiç tanımadığınız biriyle öyle bir uyum yakalarsınız ki keyfinize diyecek olmaz. İlişkiler de böyledir. Karşınızdakini dinler, ne demek istediğini anlar ve en olumlu tepkiyi verirseniz ona, uyumu yakalarsınız.

Dansa Davet

Didem Elif: Tangonun tarihine baktığımızda aslında toplumun bayağı bir alt tabakasında doğan bir dans türü olduğunu görüyoruz. Bugün ise çift olanlardan ziyade belli bir yaşam kalitesinde olan insanlar tercih ediyor. Hatta tangonun insanlara bir yaşam stili sağladığı vurgulanıyor. Sizce nasıl bir yaşam stili bu?

Orçun Sakarya: Tango bir zamanların ayıplanan ve hor görülen dansı iken artık günümüzde ışıltılı dans salonlarında uygulanan, nezih bir eğlence halini aldı. Hatta kendi içinde zamanla daha da yumuşayarak, Salon Tangosu halini aldı. Sosyalleşmek adına bu ortama giren pek çok insan var ama sabır edip dans etmeyi devam ettirebilenler gerçekten tangoyu yaşamlarına katabilenlerdir. Dans etmeyi yaşam tarzı haline getirebilenlerdir. Amaçları sadece dans etmek, müziği dinlemek ve hatta dans edenleri seyretmektir. Yukarıda da dediğim gibi nezih ve eğlenceli bir yaşam stili. Tango yapmak isteyenler “Milonga” olarak bilinen Tango dans gecelerine katılırlar. Birçok büyük şehirde haftalık ya da aylık olarak düzenlenen milongalara ev sahipliği yapan mekanlar vardır. Milonga genellikle 4-5 saat süren sosyal bir etkinliktir. Canlı müzik ya da DJ eşliğinde gerçekleşir. 4 parçada bir cortina adı verilen kısa müzikli aralar verilir. Bu aranın amacı da dans pistinin boşaltılması ve partner değişikliklerinin gerçekleştirilmesidir. Tabii ki Milonga gecelerinde bazı kurallar vardır. Bunlardan bir tanesi dansa davetin göz kontağı ile olması ve erkeğin başını eğerek pisti işaret etmesi; kadının ise eğer dans davetini kabul ediyorsa gülümsemesi ya da başını evet anlamında öne eğmesi, kabul etmiyorsa da göz temasını görmezlikten gelerek kafasını başka bir tarafa çevirmesidir.

Didem Elif: Tango dersine başlamak ya da Milonga gecelerine katılmak için illa çift olmak gerekiyor mu?

Orçun Sakarya: Milonga gecelerinden yukarıda bahsettim, çünkü bu sorunun geleceğini biliyordum. Tangoya başlamak ya da yapmak için illa çift olmak gerekmiyor. Hatta tek olun daha iyi. Çift başlayanlar bir süre sonra birbirine karışmaya başlıyor ve kendi kendilerini sabote ediyorlar. Tabii ki herkes için geçerli değil ama sordunuz diye açıklıyorum. Tek olmanın ise hiçbir dezavantajı yok. Biz zaten derslerimizde kadın erkek sayısını eşit tutuyoruz. Hem kadın hem erkek asistanlarımız var. Derslerimizde katılımcı sayısına göre herkesi partner yapıyoruz. Milonga gecelerine katılmak için de çift olmanız gerekmiyor. Gerçekten bu ortamlarda bulunan insanlar birbirlerine karşı oldukça saygılı ve naziktirler, tek bir bayan rahatlıkla milongalara gidip dans edebilir. Kimse bunu yadırgamaz.

Assos Tango Kampı

Didem Elif: Yaz artık iyice kendini hissettirmeye başladı. Sekiz yıl önce başladığınız ve her yaz Assos’ta organize ettiğiniz bir tango kampınız var. Bu kamptan bize bahsedebilir misiniz biraz? Hangi tarihlerde gerçekleşiyor ve kampın içeriği nedir?

Orçun Sakarya: Bu yıl sekizincisini düzenleyeceğimiz Assos Tango Kamp, 28 Haziran-1 Temmuz 2018 tarihleri arasında Assos Kadırga Otel’de tango tutkunlarının katılımıyla gerçekleşecek. 8 yıldır tüm organizasyonu bana ait olan tango kampımızda program bu yıl çok zengin. Kamp süresince workshoplar, değerli eğitmenler; Tanju Yıldırım-Büşra Yıldırım, Aydoğan Arkış-Leda Aslanbaş, Orçun Sakarya-Ezgi Er, Hakan Gürel-Ceyda Gürel, Ahmet Gezen-Ilgın Tetikcan, Hakan Ayaklı, Türkan Bulut, Burak Güner-Özlem Özşaylan çiftleri ile yapılacak. Birbirinden farklı yorumlarıyla siz tango tutkunlarına keyifli anlar geçirtecek olan eğitmenler, ayrıca her gece yapacakları gösteriler ile kampa ayrı bir renk katacaklar. Bu yıl bir ilki daha gerçekleştiriyoruz. Çok değerli abim Aytunç Bentürk bizlerle ve kampımıza salsa rüzgarı estirecek. Çok sevdiğim dostum Bahadır Efe de dans ve hareket semineriyle ilk kez kampımızda yerini alacak. Kayıtlarımız bayram öncesine kadar devam ediyor, katılmak isteyenler için son haftadayız. 3 gece 4 gün sürecek olan bu kampta deniz, kum, güneş ve bolca dans sizleri bekliyor. Ayrıca kamp süresince her gece yapılacak olan milongalarda; DJ’ler Ömer Bayraktar, Serpil Topuz, Iliya Chetrokoz özel seçkileriyle bizlere keyifli saatler yaşatacak. Durun daha bitmedi. After Party DJ’imiz bile var. Alp Eren Sarar.

Didem Elif: Bugüne kadar hiç tango yapmamış birine de açık mı bu kamp? Yoksa sadece tango bilenler mi katılabiliyor?

Orçun Sakarya: Kampımız herkese açık. Her seviyeden derslerimiz var. O yüzden de hiç bilmeyen biri de rahatlıkla bu kampa katılabilir. Hatta aramızda hiç Tango bilmediği halde ilk kez bu kampa katılmış olup sonrasında Tangoya başlayan arkadaşlarımız var. Kamp sonrası öğrencim olup dans devam eden hatta showlara çıkan çok değerli öğrencilerim var.

TANGOveKIRMIZI Ekolünü Kurdum

Didem Elif: TANGOveKIRMIZI adında bir ekolünüz var. Biraz bu ekolden ve yaptıklarınızdan bahseder misiniz?

Orçun Sakarya: Ekim 2001’de Eskişehir’de TangoveKırmızı adını koyduğum kendi ekolümü kurdum. TANGOveKIRMIZI ekibiyle birlikte yurt içi ve yurt dışında pek çok dansçı ve eğitmen yetiştirdim. (Türkiye’de; Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Bodrum, Çanakkale, Eskişehir, İstanbul, İzmir, İzmit, Kahramanmaraş, Kütahya, Malatya, Mersin, Samsun, Şanlıurfa. Almanya’da; Ansbach, Feuchtwangen, Münih, Nurnberg, Rotenburg. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde; Gazi Magosa, Girne, Lefkoşa) 2002-2005 yılları arasında sahneye hakim olabilme ve müziği en güzel şekilde dansına yansıtabilme adına oyunculuk ve temel müzik kavramları, ritim dersleri aldım. 2005 yılı itibariyle de TANGOveKIRMIZI ekolünün merkezini İstanbul’a taşıdım. Halen İstanbul’da aynı ekolü yeni ekibimle sürdürmekteyim.

Didem Elif – Ben söyleşilerimi Likya Bölgesi olan Kaş’tan gerçekleştiriyorum ama Bursa’lı biri olarak tango ile ilgilenen Bursa’lı okuyucularımız için önerebileceğiniz bir yer var mı? İstanbul’lu okuyucular eğer sizinle bu yola çıkmak isterlerse sizi nerede bulabilirler? Son olarak bunun da bilgisini paylaşırsanız sevinirim.

Orçun Sakarya: Bursa’lı okuyucularınız için önereceğim çok iyi bir merkez var. Adı: Tango Evita Sanat Merkezi, Konak Mah. Yaz Sokak No: 2/A Beşevler’de bulunuyor. Sahibi Türkan Bulut benim çok sevdiğim, değerli bir eğitmendir. 2004 yılından beri her seviyeden sınıfları mevcut ve aynı zamanda eğitmen de yetiştiriyor. Her Cuma akşamı Milongaları var. Bursa’da yaşayıp da ilgi duyan varsa mutlaka gitmesini tavsiye ederim.

Bu yıl üniversitelerdeki eğitmenliğimin dışında Altunizade Danskeyfi’nde Tango eğitmenliğime devam ettim, özel derslerim var. Bana ulaşmak çok kolay. Telefonum 0532 169 80 82. Ayrıca www.orcunsakarya.com adresinden benimle ilgili her türlü bilgiye sahip olabilirler…

Videolar

VIII. Assos Tango Kamp Etkinlik linki

https://www.facebook.com/events/298089110596046

VII. Assos Tango Kamp Videousu (geçen yılki)

BİYOGRAFİ:

Orçun Sakarya, dans hayatına ilkokul yıllarında halk dansları ile başlayıp, serbest stil danslarla devam ettirdi. 1997 yılında Anadolu Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü’nü kazandı. Aynı yıl Arjantin Tango ile tanıştı. Bu yıllar Türkiye’de eşli dansların gelişmeye başladığı yıllardı ve kendisi o dönemin eğitmen kadrosunda yer aldı.

29 Ekim 2001’de Bostancı Gösteri Merkezi’nde Sportif Salon Dansları Derneği (S.S.D.D) organizasyonu ile “Türkiye 1. Dans Yarışması S.S.D.D. Kupası”nda Tango birincisi oldu. Bu başarının ardından, Ekim 2001’de TANGOveKIRMIZI adını koyduğu kendi ekolünü kurdu. 2005 yılı itibariyle TANGOveKIRMIZI ekolünün merkezini İstanbul’a taşıdı.

Akademik anlamda, eğitmenliğinin ilk yıllarında Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde çalıştı. 2002-2005 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde, 2005-2012 yılları arasında Koç Üniversitesi’nde, 2009-2014 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi’nde, 2010-2014 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi’nde eğitmen, koreograf ve gösteri topluluğu genel yönetmeni görevlerinde bulundu. 2016-2018yılları arasında Robert Koleji, Sabancı Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde eğitmen, koreograf ve gösteri topluluğu genel yönetmeni görevlerinde bulundu.

Bir çok TV programına konuk olarak katıldı, dizilere koreograflık ve oyunculara dans koçluğu yaptı.”Sen Harikasın, Tutar mı Tutar, İnadına Aşk” koreograflık yaptığı dizilerden bazıları. BKM, Cinegraf gibi büyük yapım şirketleri ve Osman Sınav, Mustafa Şevki Doğan, Şenol Sönmez gibi önemli yönetmenler ile çalıştı. “Benimle Dans Eder misin”, “Evlilik Dansı”, “Huysuz’la Dans Eder misin?” ve “Benzemez Kimse Sana”, “Yeni Bir Hayat” yarışmalarında tango koreograflığı ve eğitmenliği görevini üstlendi.

Türkiye Dans Sporları Federasyonu’nun kurulum aşamasında Eğitim Kurulu Üyeliği yaptı. Türkiye Dans Sporları Federasyonu’na bağlı Antrenör ve Hakemlik diplomalarına sahiptir.

Orçun Sakarya 2013 yılında TangoveKırmızı ekolünü, kıymetli hocası Tanju Yıldırım’ın kurucusu olduğu Tanguisimo Dans Artistik bünyesine katarak, 2017 yılına kadar çalışmalarına bu isim altında devam etti. Aynı zamanda Aytunç Bentürk Dans Akademisi’nde Tango Bölümü sorumluluğunu yürüttü ve İzmit Nagi Sanat’ta tango eğitmenliği yaptı. 2018 yılı itibariyle üniversitelerdeki eğitmenliği dışında Altunizade Danskeyfi’nde Tango Eğitmenliği yapmakta ve TANGOveKIRMIZI ekolünü kurduğu yeni ekibiyle devam ettirmektedir. Ayrıca 8 yıldır büyüyerek devam eden Assos Tango Kampı’nın da kurucusu ve organizatörüdür.

Fotoğraf Galerisi

Not: Bu söyleşi 7 Haziran 2018 tarihinde Sen ve Ben Dergisi’nde yayınlanmıştır.

2 Yorum Yapılmış “Orçun Sakarya – Tango Karşılıklı Enerji Alışverişidir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir